blog Braakbal

blog Braakbal

Softie

mensenPosted by Jasmien Aernout 19 Apr, 2018 10:09


- augustus 2017 -


'Angst is mijn motor', zegt Hilde Van Mieghem op de cover van de weekendbijlage van De Morgen. Ik diepte de krant op uit de stapel omdat ik net haar column las in de editie van deze week. Die sprak me - ik moet eerlijk zijn - tegen mijn verwachtingen erg aan, dus wou ik weten of er behalve het interview met haar ook al een eerdere column van haar hand was verschenen. En zo kwam die oude bijlage weer bovenaan de stapel te liggen. Ik was er al een paar keer voorbij gewandeld tot ik bij mijn gedachte stilstond. Die gedachte is een denkoefening die ik wel vaker maak.

Wanneer ik een verklaring probeer te vinden voor de reden waarom sommige mensen het niet fijn vinden dat anderen in ons land komen wonen of waarom mensen liever thuis blijven dan de wereld of zelfs hun straat te ontdekken, zie ik in onze menselijke tegenstellingen parallellen opduiken. Waarom neigt de ene persoon naar een gesloten aanpak en de andere naar een open benadering? Stel zelfs dat die ene en die andere dezelfde achtergrond hebben, misschien zelfs uit hetzelfde gezin komen en met gelijke waarden en normen hun leven en idee├źn opbouwen maar voor die bepaalde kwestie toch elders uitkomen. Elk aan een uiterste met tegengestelde oplossingen.

Ik kan het niet helpen te geloven dat zowel de ene als de andere bang is voor een wereld zonder harmonie en bezorgd is om het heden en de toekomst. Dat bewijst dat er empathie is, een engagement voor het leven, voor de samenleving en dat is positief. Maar bezorgdheid heeft geen andere bodem dan angst. Angst om verstoring, incidenten, pech. De ene blijft omwille van die angst liever thuis, in een veilige omgeving, een cocon of wat dan ook. De andere wil misschien geen vaste baan uit angst voor routine en sleur, de hoop op een rijk bestaan en het besef van het korte leven.

Veel van wat we doen of niet doen, komt voort uit angst. En dat is volgens mij geen zwartgallige gedachte. Maar het is, zoals Hilde Van Mieghem zegt, een motor. Het verschil is dat de ene die angst als voedingsbodem niet erkent en zal grijpen naar middelen als woede, haat en vijandigheid, terwijl de andere geen probleem heeft om toe te geven dat hij of zij bang is. Met als risico voor softie te worden uitgemaakt maar met het grote voordeel dat die softie zich mag blijven verwonderen en aan die aardse angst een helende en stuwende kracht toeschrijft.