blog Braakbal

blog Braakbal

Braakbal (2)

schrijvenPosted by Jasmien Aernout 24 Jul, 2018 11:15
De noodzaak van verhalen.

Het is zomer, ergens in het begin van de jaren negentig. Frankrijk. Mijn broer en ik liggen elk in een onbekend bed, in een onbekend huis dat voor een week het onze is. “Hekse Tekla en skeetepatatje”, steekt mijn vader van wal en hij schudt een nieuw avontuur van het olijke duo uit zijn mouw. Geen idee waar hij ooit de inspiratie vond om die twee de hoofdrol te laten spelen in zijn verhaaltjes voor het slapengaan. Veel meer van die vakantie herinner ik me niet, behalve dat we eerder in het verkeerde huisje waren beland en er al naar het toilet waren geweest (gniffel gniffel), ik tijdens alle wandelingen een gevonden rode stok meesleurde en ik er het Franse woord voor stokbrood leerde om zelf naar de bakker te kunnen gaan.

Op dit punt hebben al twee verhalen zich met elkaar vermengd. Dat van ‘Hekse Tekla’ zegt iets over mijn vader én over mijn kindertijd. Daarnaast haal ik herinneringen op aan een reis als kind, wat nog meer vertelt over mijn kindertijd en vooral over mezelf. Welke details er precies in mijn geheugen zijn blijven zitten (dat van het stokbrood was ik zelfs vergeten maar omdat ik tijdens het schrijven de omgeving en de stok voor me zag verschijnen, dook ook dat detail bij me op). Klopt het allemaal wat ik zeg? Dat weet ik niet. Mijn broer zal er misschien, ik denk zelfs zeker, een andere versie op nahouden. En veel van wat ik me herinner zal gereproduceerd zijn uit hoe wij er als gezin achteraf over hebben gesproken (want dat van het toilet in het verkeerde huis, dat was lachen).

Van de meest gemene roddel tot een boeiende les geschiedenis. Onze levens rijgen aaneen van de vertelsels. Het commerciële ‘misbruik’ van authentieke verhalen laat ik hier voor het gemak even achterwege. Waarom willen we zo graag weten waar we vandaan komen? Een leven lang bouwen we met verhalen aan onze identiteit en dat gaat best goed wanneer we degelijke fundamenten cadeau hebben gekregen. Maar begin maar eens te bouwen wanneer je de bakstenen die je maakt uit de klei waar je voeten in ploeteren voortdurend terug in de grond ziet verdwijnen. Het is extreem gesteld. Omdat anderen zo graag willen weten wie we zijn, omdat we in relatie staan met anderen, willen we een helder zelfbeeld zodat we ons op een gefundeerde manier aan hen kunnen presenteren.

Omdat helemaal ‘zonder verhalen zijn’ eigenlijk niet mogelijk is, is het belangrijk dat we onze best doen om de verhalen die we hebben zo goed mogelijk te vertellen. Als we die al durven vertellen. Tussen weerpraatjes en nieuwsfeiten door moeten we nu en dan een braakbal durven ophalen. Wat voor veel mensen een reden is om iets niet te zeggen is de beste reden om het wel te doen: zolang je het niet hebt verteld, zal er ook niets gebeuren.’


Deze tekst is een vervolg op ‘Braakbal’ van 22 juni 2018.